Zo studeer je slim en effectief met ADHD of ADD
Uit onderzoek is gebleken dat 1 tot 4 procent van alle Nederlandse kinderen ADHD en ADD heeft. Een derde ondervindt er ook als volwassene nog hinder van. ADD en ADHD zijn aan elkaar verwant, maar er zijn wel verschillen. In feite kun je zeggen dat personen met ADD onrustig zijn van binnen, terwijl personen met ADHD ook naar buiten toe druk en onrustig zijn. Beide stoornissen kunnen effect hebben op het leren. Het is bijvoorbeeld lastiger om je te concentreren. Hoe kun je toch effectief leren met ADHD of ADD?
Tip 1 – Leer in een zakelijke omgeving
De afkorting ADHD staat voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. De betekenis is bijna hetzelfde voor ADD, met een klein verschil. ADD betekent namelijk ‘Attention Deficit Disorder’. Het geeft het verschil aan tussen beide stoornissen. Personen met ADHD gedragen zich vaker hyperactief dan mensen met ADD. De biologische uitleg daarvan laten we achterwege, maar door het onrustige gevoel vinden deze mensen het lastig om te plannen. Ook hebben ze moeite met plannen. Toch zijn er veel studenten met ADHD of ADD die zich prima redden. Ze weten vaak wat ze beter wel en niet kunnen doen. Zo studeren ze meestal op een andere plek dan thuis. Denk bijvoorbeeld aan de universiteitsbibliotheek. Thuis kun je namelijk afgeleid worden door allerlei zaken. Je gaat bijvoorbeeld sneller internetten of doet nog even een wasje. Dit is natuurlijk niet de bedoeling! Door in zakelijke omgeving te studeren word je ook met ADHD en ADD minder snel afgeleid.
Tip 2 – Creëer structuur
Heb jij ADHD of ADD en moeite met structuren? Dan is het juist belangrijk dat je structuur creëert in je leven. Zorg ervoor dat je op een vaste tijd naar bed gaat en weer op staat. Daardoor krijg je voldoende slaap. Een gemiddeld mens heeft 8 uur slaap nodig. Het klinkt logisch dat je op tijd naar bed moet gaan. Dit is extra belangrijk wanneer er bijvoorbeeld de volgende dag een tentamen op het programma staat. Voor personen met ADHD of ADD kan het echter lastig zijn om in slaap te vallen. Ze zijn bijvoorbeeld nog erg druk in hoofd. Door elke avond een vast ritme aan te houden voorkom je slaapproblemen. Vergeet trouwens niet om ’s ochtends vroeg de wekker te zetten. Je moet natuurlijk niet door een tentamen heen slapen!
Tip 3 – Maak een planning volgens het SMART principe
Zoals eerder gesteld vinden studenten met ADHD of ADD het lastig om te plannen. Besteed hier extra aandacht aan wanneer je snel chaotisch en druk in je hoofd wordt. Gebruik het zogeheten SMART principe. Heb je hier nog nooit van gehoord? Het werkt eigenlijk heel simpel. Je stelt een doel die zowel Specifiek als Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden is. Door deze punten voor ogen te houden krijg je een beter beeld van je leersnelheid. Het positieve effect is dat je een realistische planning leert maken. Maak gebruik van samenvattingen en een goede planning, daardoor heb je uiteindelijk meer tijd voor leuke dingen!
Tip 4 – Leer in blokken
Het is belangrijk om tijdens het leren voldoende pauze te nemen. Zet deze ook in je planning! Je kunt het beste in blokken achter elkaar studeren. Kijk daarbij naar wat het beste werkt voor jou. Zo vinden sommige studenten het fijn om 30 minuten achter elkaar te leren, terwijl anderen zich maar 20 minuten kunnen concentreren voordat het tijd is voor een pauze. Zet altijd een wakker en stop meteen met studeren wanneer deze afgaat. Ga vervolgens even iets anders doen. Vervolgens begin je weer met frisse moed te leren!
Artikel: KennisDelen
Laatste berichten
Wat betekent peer feedback?
Nog lang niet alle tentamens coronaproof
Vindt een kamer met deze tips!
Wat zijn de kenmerken van de Digitiener?
Zomervakantie of vakantiebaan
Toon alle berichten