Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 22 november 2021 | Door: Linda Linda Goes

Wat zijn de kenmerken van de Digitiener?

Ben jij nu, op dit moment, tussen de 14 en 22 jaar? Dan behoor je tot de nieuwste groep afnemers in het consumentenlandschap: de digitieners. Ook wel bekend als generatie Z.

Consumenten die in een bepaald ‘bouwjaar’ geboren zijn, worden binnen de marketing ingedeeld in gegeneraliseerde generaties. Zo heb je de babyboomers (mensen die in de jaren na de oorlog geboren zijn, toen er een enorme babyboom was), de millennials zijn geboren tussen 1980 en 1995 en worden gezien als technologisch handig en idealistisch. Tussen deze twee groepen heb je nog generatie X (geboren tussen 1955 en 1980) en de xennials (geboren tussen 1977 en 1983).

Millennials en xennials

De jaartallen die bij de verschillende generaties horen, lijken nogal ‘random’ gekozen, maar worden vooral gebaseerd op de technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op het consumentengedrag. Vooral de enorm snelle, digitale ontwikkelingen zijn bepalend voor ons consumenten- en mediagedrag. Neem als voorbeeld de xennials die opgegroeid zijn in een wereld zonder mobiele telefoon en internet en pas in hun volwassen leven kennismaakten met deze twee ‘gamechangers’. Vergelijk die eens met de digitieners, de groep die van dreumes af aan heeft leren omgaan met smartphone, tablet, commerciële televisie en kijken on-demand. Beide groepen maken veel gebruik van digitale mogelijkheden, maar wel op een andere manier.

Millenials zetten bijvoorbeeld digitale technieken in voor luxe, ter compensatie voor hun drukke leven. Ze laten eten bezorgen via Thuisbezorgd, shoppen online en bedienen de radio met een smart speaker. Voor marketeers is dat interessant te weten, want zij gebruiken dus ook andere technieken om deze generaties te bereiken. Een simpel voorbeeld: als jij inderdaad een digitiener bent, dan is de kans groot dat je niet meer zo actief bent op Facebook. Terwijl Generatie X juist wel de tijd neemt om te reageren op berichten op dit medium. Zo heeft iedere generatie een aantal kenmerken die past bij zijn geboorteperiode.

Hoe herken je een digitiener?

Digitieners hebben deze kenmerken ook. Contact met leeftijdsgenoten is zeer belangrijk voor deze leeftijdsgroep. Altijd al geweest. Maar voor digitieners verloopt de communicatie net zo vaak in ‘real life’ als online. WhatsApp en Snapchat zijn daarbij populair voor het intiemere contact met vrienden en familie. Ook in online games hebben vrienden onderling veel contact. Dat dat soms vrienden van de andere kant van de wereld zijn, is minder uniek dan pak ‘m beet twintig jaar terug. Instagram en TikTok worden daarnaast veel gebruikt door de digitieners. Deze zijn vooral voor inspiratie, vermaak en het creëren van een imago.

Facebook wordt nog wel gebruikt, maar is niet meer populair onder jongeren. Vooral het feit dat ook leeftijdsgenoten weinig posten (en alleen dingen delen die hun ouders en opa & oma ook mogen weten) is een belangrijke reden om er niet actief te zijn. Ook het niet-chronologisch verschijnen van berichten wordt als irritant gezien. De vele advertenties vinden ze minder storend dan bijvoorbeeld de millennials.

Meer dan de andere generaties streamen digitieners online muziek en podcasts. Niet zo gek als je gewend bent om 24/7 online te zijn. Al dat online kijken, luisteren en communiceren heeft wel een nadeel voor digitieners: ze hebben last van oog- en nachtrustschade. Bovendien vinden digitieners lezen niet meer leuk waardoor Nederland onderaan de internationale ranglijsten bungelt. Tot slot is de FOMO (Fear Of Missing Out) groot onder jongeren.

Digitieners zijn zich bewust van hun online aanwezigheid en gebruiken de verschillende kanalen doelbewust voor verschillende doeleinden. Alles om een zo perfect mogelijk imago te creëren. Deze groep maakt zich dan ook meer dan de oudere generaties zorgen over het misbruiken van foto’s of afluisterpraktijken.

TV kijken? Dat doen de digitieners niet zo veel meer. Meer dan de andere generaties zijn de digitieners al volkomen gewend aan het kijken van hele films en series op een smartphone. YouTube is onverminderd populair. Vlogs, gamevideo’s, muziek, sportinstructies en educatieve video’s zijn populair onder jongeren. Maar ook films en series worden gekeken via YouTube.

We zeiden het al: bij de digitieners draait het om de looks. Niet alleen proberen ze zelf een perfect plaatje te creëren, ze laten zich ook graag door anderen inspireren om het gebied van beauty, lifestyle, sport en kleding. Influencers hebben dan ook veel volgelingen onder de digitieners.

Digitale alleskunners op zoek naar betekenis

Afgezien van hun gebruik van social media en digitale technieken, zijn de digitieners op zoek naar een leven met betekenis. Ze willen bijvoorbeeld een baan die iets bijdraagt aan de samenleving. Ze willen zich blijven ontwikkelen en laten zich niet graag in een keurslijf proppen. Bedrijven die mooie projecten bieden, aandacht hebben voor de dromen van digitieners en hier ook op inspelen, hebben daardoor de toekomst. Nieuwe helden zijn Boyan Slat van de Ocean Clean up en Trashpacker Tijmen die een wereldwijde clean-up in gang zette.

Tot slot zijn digitieners dé generatie die alles tegelijk kunnen. Een Netflix serie bingen terwijl je met je vrienden appt is heel normaal. Bovendien is deze generatie communicatief erg vaardig en spreken ze uitstekend Engels. En jij dus waarschijnlijk ook.

Geef een reactie