Scriptie – Met deze handige tips maak jij van je scriptie een succes!
Scriptie
Veel studenten kijken niet bepaald uit naar het schrijven van een scriptie. Toch is dit een zeer belangrijk onderdeel van hun studie. Het is vaak het laatste onderdeel voordat je gaat afstuderen. Veel kennis die je de afgelopen hebt opgedaan komt terug in de scriptie. Het schrijven is echter een proces die veel tijd en aandacht nodig heeft. Wij helpen je graag op de weg met de volgende handige tips!
Met deze handige tips maak jij van je scriptie een succes!
Heb jij een scriptie geschreven of wil je een voorbeeld van een scriptie? Raadpleeg de database van KennisDelen, zodat je een goede start kunt maken met de juiste structuur van een scriptie. In de database zijn niet alleen scripties opgenomen maar ook samenvattingen en andere studiedocumenten.
Wat is een scriptie?
De scriptie is een wetenschappelijk onderzoek dat deel uit maakt van een HBO of WO-opleiding. Sommige wordt het ook wel de ‘thesis’ of eindverhandeling’ genoemd. Het is een opstel waarin een wetenschappelijk onderdeel wordt onderzocht. Dit heeft betrekking op de studie. Zo staat bij de studie Geschiedenis een historisch onderwerp centraal, terwijl het bij Wiskunde bijvoorbeeld om statistiek, algebra of getaltheorie kan gaan. Het schrijven van een scriptie is verplicht en is vaak de eindsprint naar de laatste studiepunten.
Anders dan een essay
Een scriptie is anders dan een essay. Ten eerste is een scriptie een veel uitgebreider onderzoek. 40 of 50 pagina’s schrijven is eerder regel dan uitzondering. Bovendien moet je zelfstandig onderzoek uitvoeren en niet alleen leunen op bestaande literatuur. Bij een essay is dit laatste vaak wel het geval. Ineen scriptie moet je echter zelf een onderzoek uitvoeren en analyseren. De resultaten verwerk je vervolgens in het onderzoek.
De onderdelen van een scriptieEen scriptie bestaat in feite uit drie onderdelen. Dit zijn de probleemstelling, de centrale vraag en de onderzoeksvragen. De hoofdvraag en bijvragen moeten beantwoord worden met behulp van goede literatuur. Sommige studenten vinden het begin van de scriptie echter lastig. Hoe vind je namelijk een goed onderwerp? Bedenk ten eerste welke onderwerpen je interessant vond tijdens de studie. Als het goed is heb je verschillende vakken gehad. In welk vak wil je je graag verder verdiepen? Kijk of je in dit onderzoeksveld een interessant onderwerp kunt vinden.
Tip 1 – Vraag om suggesties
De kans is groot dat je tijdens je studie een groot aantal wetenschappelijke artikelen hebt gelezen. Raadpleeg deze wanneer je op zoek bent naar een onderwerp. Vaak worden er in de artikelen namelijk suggesties gegeven voor een vervolgonderzoek. Wie weet kun jij wel met dit onderwerp aan de slag!. Vraag daarnaast altijd naar suggesties van docenten, je scriptie begeleider of mede studenten. Wanneer je stage loopt bij een bedrijf en een scriptie moet schrijven kun je eventueel ook collega’s of leidinggevenden raadplegen.
Tip 2 – Vind inspiratie in boeken en online
Ondanks de input van andere mensen zul je de scriptie toch echt zelf moeten schrijven. Wanneer je eenmaal een onderwerp hebt bedacht moet je op zoek naar passende literatuur. Zoek naar literatuur dat goed aansluit bij het onderwerp. Tegenwoordig zijn dit niet alleen maar boeken en artikelen in tijdschriften, maar ook websites over het onderwerp. Kies echter wel voor een website van goede kwaliteit. Probeer de informatie die je vindt regelmatig te controleren aan de hand van verschillende bronnen.
Tip 3 – Maak een goede planning
Een goede planning is essentieel wanneer je begint met het schrijven van een scriptie. Misschien denk je aan het begin dat een halfjaar veel tijd is. Dit kan echter flink tegenvallen. Voor je het weet is de deadline van de scriptie in zicht! Zodoende kun je het beste een to-do-lijst maken voor elke dag. Streep aan het einde van de dag af wat je hebt gedaan. Dit is een zeer goede motivatie om verder te werken aan de scriptie. Zorg er wel voor dat alle punten haalbaar zijn. Elke dag een klein, maar goed stukje schrijven is beter dan een groot en onsamenhangend onderzoek.
Tip 4 – Deel je onderwerpen op in blokken
Het is handig om je scriptie in verschillende onderwerpen onder te verdelen. Maak daarvoor een planning met verschillende blokken per onderdeel. Dit maakt het plannen gemakkelijker. Bovendien kun je je beter focussen op een specifiek onderdeel. Als deze op tijd is afgerond ga je naar de volgende. Je zult merken dat het einde van je scriptie steeds meer in zicht komt.
Tip 5 – Bedenk specifieke hoofd- en deelvragen
Het is zeer belangrijk dat je de centrale vraag niet te breed maakt. Probeer de centrale vraag nooit te breed te maken. in. Probeer je zoveel mogelijk te focussen op één onderwerp. Een vraag mag nooit te algemeen zijn. Stel je voor dat je een scriptie moet schrijven voor de studie psychologie. Wie weet ben je geinteresseerd in kinderen en ADD. Schrijf daarbij niet over ‘kinderen en ADD’ maar bijvoorbeeld over ‘trauma’s bij kinderen met ADD’. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: ‘Hoe verloopt de traumaverwerking van kinderen met ADD?’. Op die manier maak je een vraag veel specifieker.
Tip 6 – Focus op verschillende vraagwoorden
Een goede hoofdvraag is essentieel. Daarmee valt of staat je hele scriptie. Bedenk een open geformuleerde vraag die objectief is. Het mag nooit een antwoord of vooroordeel bevatten. Hetzelfde geldt voor de deelvragen. Deze moeten betrekking hebben op je hoofdvraag. Probeer ook de deelvragen zo specifiek mogelijk te maken. Uiteindelijk moet je aan de hand van deze deelvragen de centrale vraag kunnen beantwoorden. Focus je tijdens het bedenken van de hoofd- en deelvragen altijd op één of meerdere van de volgende vraagwoorden:
• 1 – Hoe?
• 2 – Op welke manier?
• 3 – In hoeverre?
• 4 – Waarom?Tip 7 – Focus op je scriptie en drink voldoende water
Heb je de hoofdvraag en deelvragen bedacht? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met je scriptie. Ga er de komende tijd zoveel mogelijk mee bezig te zijn. Neem je notities en laptop desnoods mee in de trein. Of lees een paar pagina’s van je literatuur door als je even pauze hebt. Daardoor heb je de scriptie zo snel mogelijk af. Probeer er bovendien een beetje plezier in te hebben! Dit maakt het schrijven een stuk gemakkelijker. Drink daarnaast voldoende water om voldoende te hydrateren. Probeer tenslotte voldoende te slapen. Daardoor sta je fris en fruitig op en begin je aan een productieve dag. Succes met je scriptie!
scriptie, samenvattingen.