Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 28 mei 2018 | Door: Kim B

Nederlandse studenten kunnen hoge druk niet aan

Nederlandse studenten kunnen hoge druk niet aan

Het is steeds vaker op het nieuws te zien, studenten kunnen de hoge druk op universiteiten en hogescholen niet meer aan. Steeds meer studenten hebben last van psychische klachten, zoals depressies, burn-outs of zelfs zelfmoordgedachten. Dit is natuurlijk erg heftig, het gaat namelijk om iets meer dan een vijfde van alle Nederlandse studenten.

 


Nederlandse studenten kunnen hoge druk niet aan?

Ten eerste is er het studeren zelf, het kost tijd om alle leerstof goed te leren om vervolgens de tentamens te kunnen halen. Dit is echter geen verslechtering van hoe het vroeger was, aangezien hiervan toen ook al sprake was. Het bijkomende punt is dat er steeds meer druk op komt te staan om goed te presteren. Omdat er vaak een grote uitval van studenten plaatsvond, zijn de eisen om goed te presteren aangescherpt. Zo is er bijvoorbeeld het bindend studieadvies, dat gehaald moet worden in het eerste studiejaar om te voorkomen dat de student nog uitvalt in een later jaar omdat hij of zij de studie niet aankan.

Ook komen er steeds meer hoger opgeleiden in Nederland, waardoor de concurrentie steeds groter wordt. Goede cijfers zijn één ding, maar m een baan te kunnen krijgen als je afgestudeerd bent, is het ook van belang dat je CV goed gevuld is. Dit levert veel druk op, want naast je studie nog werken, stage lopen en zelfs misschien een bestuursjaar doen, kost een hoop tijd. Daarnaast wil je natuurlijk ook nog sporten, met vrienden afspreken en leuke dingen doen. Voor je het weet, staat je hele planning vol en is er geen tijd meer om echt even iets voor jezelf te doen.

Nederlandse studenten kunnen hoge druk niet aan

Verder speelt ook geld een grote rol bij stressklachten. Veel studenten maken zich druk om hun studieschuld die alsmaar oploopt. Het collegegeld kost al meer dan 2000 euro per jaar, maar wil je daarbij nog op kamers, of moet je zelfs noodgedwongen op kamers omdat je studie niet in de buurt is, dan kost dat nog een hoop extra. In Amsterdam is dit het duurste, dan kost een gemiddelde kamer meer dan 400 euro in de maand. In sommige steden waar alleen HBO’s te vinden zijn, is dit bedrag wel iets lager, dan is het rond de 250 euro per maand. Dit is natuurlijk alsnog veel geld, wat veel studenten lenen. De studieschuld loopt dus op, wat veel studenten laat nadenken over hun hypotheek. Kunnen ze die straks nog wel afsluiten?

Voorkomen

Dat dit percentage studenten met psychische klachten snel moet afnemen, lijkt een logische beslissing. Het belangrijkste dat moet gebeuren is dat het onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt. Er moet geen taboe meer op liggen om te praten over stress, of om te zeggen dat je ergens mee zit. Studenten moeten ook makkelijker naar iemand toe kunnen gaan om over hun problemen te praten. De wachttijd voor een studentenpsycholoog is soms wel vijf tot zes weken, wat zeker verbeterd moet worden. Ook is er het plan om een jaarlijkse screening van studenten te maken, zodat klachten al vroeg kunnen worden opgespoord. Een groot probleem is namelijk dat veel studenten te lang met hun stressklachten rondlopen, waardoor hun problemen uiteindelijk alleen maar uit de hand lopen.

Is er wel echt sprake van een toename?

Of er daadwerkelijk een toename is, is nog maar de vraag. Er heeft onderzoek hiernaar plaatsgevonden, maar vaak reageren op zulke enquêtes alleen de mensen met problemen. De ‘gezonde’ mensen zullen het sneller wegklikken, omdat ze hun tijd niet willen verspillen. Zo reageert dus voor het merendeel alleen de studenten met psychische klachten, omdat eindelijk eens aandacht aan hen wordt besteed. Ook is er sprake van het feit dat vroeger het aantal studenten met psychische klachten niet werd bijgehouden en nu wel. Er is dus helemaal niet feitelijk vast te stellen hoe het precies zit qua toename of afname.

Alcoholgebruik

Een opvallend feit dat ook uit het onderzoek bleek, is dat extreem veel studenten te veel alcohol drinken en hierdoor ook lijden aan andere gezondheidsklachten. Maar liefst 88 procent van de mannen en 87 van de vrouwen die studeren, drinken te veel. Onder te veel drinken wordt het nuttigen van meer dan 15 glazen alcohol per week verstaan. Het zou kunnen dat studenten hun stress wegdrinken, maar een grotere kans is er dat ze gewoon te vaak uitgaan en het meer zien als iets dat erbij hoort als ze een avondje met vrienden zijn.

 

Nederlandse studenten kunnen hoge druk niet aan

Naar: NU .nl, AD, NOS en De Volkskrant

Geef een reactie