Laat die aanvullende beurs niet liggen!
Een op de vier studenten die recht hebben op een aanvullende beurs, vraagt deze niet aan. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat deze week gepubliceerd werd. Bijna 9000 studenten lopen zo deze toelage mis, die na de studie niet terugbetaald hoeft te worden. Veel van de studenten beseffen niet dat ze in aanmerking komen voor deze gift, die kan oplopen tot wel 400 euro per maand, terwijl 40% van de niet-gebruikers wél fors bijleent. Gemiddeld 584 per maand.
De aanvullende beurs is bedoeld voor kinderen uit gezinnen met een lager inkomen. Toch lijken kinderen uit gezinnen in een uitkeringssituatie de aanvullende beurs juist wel te kunnen vinden. Meestal gaat het om kinderen van hoogopgeleide ouders of van ouders die als zelfstandige werken die wellicht ten onrechte denken dat ze niet in aanmerking komen of er niet voldoende op gewezen worden.
Gemiddeld laten studenten 175 euro aan ‘gratis geld’ liggen en bijna 1 op de 8 boort zichzelf zelfs het maximale bedrag van 400 euro per maand door de neus. Op jaarbasis blijft zo’n 1,5 miljoen euro daarmee op de planken liggen. Er zit trouwens wel een voorwaarde aan de aanvullende beurs: alleen als de student binnen tien jaar zijn diploma haalt, wordt de aanvullende beurs omgezet in een gift. Studentenvakbond LSVb heeft via social media laten weten dat een les over studiefinanciering voor scholieren ‘noodzakelijk’ is.
Alsnog aanvragen
Het komt vaker voor dat mensen niet op de hoogte zijn van financiële overheidsregelingen zoals huurtoeslag of zorgtoeslag waardoor ze er geen gebruik van maken. Maar dan ligt het percentage rond de 10 tot 15%. In dit geval gaat het om een kwart van de studenten die zich in de schulden steekt, terwijl dat niet hoeft. De overheid gaat kijken of ze eerstejaars studenten en hun ouders actiever kan wijzen op de hoogte van de aanvullende beurs waar ze recht op hebben. Bovendien staat op de site van DUO de boodschap prominent in beeld: ‘Loop geen geld mis’.
Studenten die nu beginnen te twijfelen of ze toch niet in aanmerking komen voor een aanvullende beurs, kunnen deze alsnog aanvragen. Zelfs met terugwerkende kracht naar het begin van het schooljaar. Sowieso is het bij twijfel altijd nuttig om aan te vragen: uitvoeringsorganisatie DUO berekent of je in aanmerking komt of niet en voor welk bedrag. Bij twijfel altijd doen dus, is het advies!
Laatste berichten
Wat betekent peer feedback?
Nog lang niet alle tentamens coronaproof
Vindt een kamer met deze tips!
Wat zijn de kenmerken van de Digitiener?
Zomervakantie of vakantiebaan
Toon alle berichten