Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 27 juli 2020 | Door: Linda Linda Goes

Introductieperiode: anders maar toch zinvol

Ondanks – of misschien wel dankzij – corona, zijn er dit jaar meerdere onderwijsinstellingen die een stijging in het aantal inschrijvingen voor de introductieperiode zien. Komende weken vieren dus meer studenten dan vorig jaar hun ontgroeningsweek of kennismakingstijd aan de hogeschool of universiteit van hun keuze. Of, wacht eens… Misschien ook wel niet?

Want corona is het land nog niet uit en de huidige richtlijnen maken het erg moeilijk om de gangbare activiteiten in deze startfase van een studie te kunnen organiseren. Sterker nog, grote evenementen zijn tot 1 september verboden. Gelukkig hebben veel opleidingen hierover nagedacht en komen zij nu met een aangepast programma voor de komende lichting studenten. Want tijdens de introductieperiode leg je de basis voor je hele verdere studentenleven!

Geen traditionele ontgroening

Degenen die graag bij een traditionele studentenvereniging willen, maar opzagen tegen de ontgroening, kunnen opgelucht ademhalen. Vanwege de 1,5 meter regel is ‘ouderwets’ ontgroenen dit jaar geen optie. In plaats daarvan ligt het accent meer op het kennis maken met de vereniging. Dit gebeurt zoveel mogelijk offline, aangezien studenten door het digitale onderwijs nu nog meer behoefte hebben aan contact dan andere jaren.

Ook bij de hogescholen en universiteiten die een introductieperiode aanbieden aan hun nieuwe studenten, gaat het dit jaar wat anders. De grote gezamenlijke activiteiten worden dit jaar meer opgedeeld in kleinere groepen en meerdere losstaande activiteiten bedoeld om de stad, opleiding en medestudenten te leren kennen. Geen introductieweek, maar introductiedagen. Veel daarvan vindt buiten plaats. Kampen en festivals zijn dit jaar niet aan de orde, net als grootscheepse kroegentochten en welkomstavonden in theaters. Anders dan bij de studentenverenigingen zal een gedeelte van deze introductieperiode wél online plaatsvinden.

PAP Studenten

Het Pre Academic Programme (PAP) van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zal dit jaar wél helemaal online plaatsvinden vanwege corona. Dit programma gaat nog een stap verder dan de normale introductieperiode van opleidingen. Ze leren niet alleen andere studenten kennen, maar worden echt klaargestoomd voor de opleiding, het zelfstandig studeren en het leven in de stad. Daarbij worden de studenten begeleid door ouderejaars studenten en wordt er diepgaand gekeken naar de individuele omstandigheden en de persoonlijkheid van de student. Eventuele valkuilen worden in kaart gebracht.

Dat het programma zijn vruchten afwerpt is duidelijk. Al bij het eerste tentamen liggen de resultaten van PAP studenten hoger dan die van de studenten die het programma niet volgden. Mede daardoor mag de Erasmus Universiteit dit jaar een recordaantal nieuwe studenten tijdens deze ‘summerschool’ begeleiden tijdens hun eerste stappen binnen de academische wereld.

Introductieperiode anders maar zinvol

Geef een reactie