Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 19 augustus 2018 | Door: Kim B

Internationale studenten voelen niet genoeg aansluiting bij Nederlandse studenten

Internationale studenten voelen niet genoeg aansluiting bij Nederlandse studenten

Internationale studenten zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje. Ze komen nieuw aan, in een voor hun vreemd land en gaan hier een nieuw leven opbouwen. Zo gebeurt dit ook bij buitenlandse studenten in Nederland. En juist omdat ze met zijn allen tegelijk aankomen om aan hun nieuwe avontuur te beginnen, voelen ze zich uiteindelijk vaak buitengesloten. Ze hebben namelijk niet het gevoel helemaal bij de Nederlandse studenten te horen.

Samenvattingen kopen   Samenvattingen  Verkopen samenvattingen

Gescheiden

De ‘buitensluiting’ van de buitenlandse studenten begint vaak al bij aankomst. Vaak wordt voor internationale studenten een aparte introductie georganiseerd. Het kan ook dat ze wel meedoen aan de gezamenlijke introductieweek, maar dan in een aparte groep worden ingedeeld. Dit wordt dan verder uitgebreid doordat er vaak speciale studentenhuizen zijn waar alleen internationale studenten wonen. Ook organiseren verenigingen vaak aparte borrels voor buitenlandse studenten. En doordat zij vaak in hetzelfde schuitje zitten en tegen dezelfde problemen aanlopen, is het voor deze studenten zelf ook makkelijk om met andere internationale studenten om te gaan. Maar dit betekent wel dat ze zelf minder integreren en ook minder contact maken met Nederlandse studenten. Toch zouden ze dit contact wel graag willen, geeft maar liefst twee derde van de internationale studenten aan.

 

Enquête

Dit hebben deze studenten aangegeven in een enquête, afgenomen door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), European Student Network (ESN) en Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Het is pas de eerste keer dat buitenlandse studenten gevraagd wordt een enquête in te vullen over hun ervaringen met studeren in Nederland. Ruim 300 studenten hebben deze enquête ingevuld. Dit geeft meteen wel een kanttekening aan de resultaten, want 300 studenten zijn natuurlijk slechts een klein deel van alle internationale studenten in Nederland. Toch is het belangrijk om deze resultaten serieus te nemen. Verder bleek namelijk ook dat maar liefst twee derde van de buitenlandse studenten zich wel eens eenzaam voelt. Ook heeft een derde af en toe last van depressieve gevoelens.

 

Nederlands praten

Wat nog meer bleek uit de resultaten is dat vooral het taalprobleem een groot struikelblok is. Nederlanders onderling praten natuurlijk Nederlands en als je nog niet vaardig genoeg bent in een taal is je mengen in zo’n Nederlands gesprek best een grote stap. Daarom is het ‘veiliger’ om gewoon met andere buitenlandse studenten te praten. Om dit probleem te verhelpen geven een op de drie buitenlandse studenten aan dat ze de taal wel willen leren. Echter, ze hebben geen idee hoe of waar ze dit kunnen doen.

 

Oplossingen

Het blijkt dus dat buitenlandse studenten zich ‘buitengesloten’ voelen, maar hoe is dit op te lossen? Het is namelijk belangrijk om de buitenlandse studenten zo goed mogelijk bij de groep te betrekken en te zorgen dat ze zich wel degelijk thuis voelen in Nederland. Het ministerie wil namelijk graag dat er internationale studenten naar Nederland blijven komen. En doordat steeds meer bedrijven internationaal worden en de economische grenzen vager worden, is het voor alle, Nederlandse en buitenlandse, studenten belangrijk om makkelijk contact te kunnen maken met mensen uit allerlei landen.

Om dit te kunnen verbeteren zijn er meerdere dingen mogelijk. Als eerste zou het handig zijn als universiteiten en hogescholen gemengde werkgroepen maken, dus met internationale en Nederlandse studenten. Ook zouden er meer gemengde borrels kunnen komen. De studieverenigingen zouden hier goed bij kunnen helpen. Zij zouden verder ook andere activiteiten kunnen organiseren waardoor buitenlandse studenten zich beter kunnen mengen met Nederlandse studenten.

Kortom, er komen steeds meer internationale studenten bij in Nederland, maar ze voelen zich niet helemaal aangesloten bij de Nederlandse studenten. Vaak zijn er aparte activiteiten en studentenhuizen voor buitenlandse studenten, waardoor mengen lastig wordt. Wat het nog lastiger maakt, is de taalbarrière. Het is handig om deze problemen serieus te nemen en op te lossen, want het ministerie vindt het belangrijk dat er nieuwe internationale studenten blijven komen.

 

Geschreven: KennisDelen

Samenvattingen, samenvattingen verkopen, samenvattingen kopen

internationale studenten

Naar: NOS.nl, Trouw en AdValvas

Geef een reactie