Efficiënt studeren
Efficiënt studeren willen we allemaal wel. Je bent op de lange termijn minder tijd kwijt en behaalt ook nog eens betere resultaten. Maar toch is dit een gegeven waar veel studenten mee worstelen. Want zelfs na urenlang blokken worden veel studenten beloond met een onvoldoende die ze niet hadden verwacht.
Gelukkig zijn er een paar dingen die je jezelf kunt aanleren om efficiënter te studeren. Gaandeweg zal je ervaren dat het daardoor steeds makkelijker wordt en je meer tijd overhoudt voor andere zaken zoals hobby’s, werk of sport.
Herkennen of begrijpen?
Om te beginnen maak je voor jezelf een (realistische!) planning. Het liefst met een tijdschema, waarin je ook de broodnodige pauzes en eetmomenten opneemt. Want daar maken de meeste studenten de eerste fout: ze stellen het leren te lang uit en sluiten zich daarna dagenlang op in hun kamer. Nachten doorhalen lijkt misschien stoer, maar is enorm inefficiënt en kost je uiteindelijk meer dan alleen een paar slapeloze nachten. Bedenk je altijd dat twee keer een half uur leren efficiënter is dan één keer een uur.
Kijk ook eens naar je manier van leren. Veel studenten lezen en herlezen de stof kort achter elkaar waardoor ze denken dat ze de stof ook echt kennen en begrijpen. Maar eigenlijk ‘herkennen’ je hersenen de stof alleen maar, waardoor je er pas tijdens een test achter komt dat de materie niet echt is blijven hangen. Overschat jezelf dus niet. Denk niet meteen: ik snap het, maar toets het ook. Kun je de stof de volgende dag zonder het terug te lezen aan iemand anders vertellen? Zelf reproduceren is moeilijker dan herkennen.
Stel vragen
Breid je kennis uit door vragen te stellen. Dat kan al terwijl je de teksten leest. Stel jezelf regelmatig de vraag: wat staat er nou echt? Waarom is dit belangrijk om te weten? Hoe zit het dan met… ? Ben ik het hier mee eens? Door over de stof na te denken, terwijl je het leest, creëer je een actieve leeshouding en kunnen je hersenen het beter onthouden.
Maak oefentoetsen. Zo kom je er snel achter welke informatie je je al eigen hebt gemaakt en op welke punten de kennis nog ontbreekt. Denk niet dat je na één goed gemaakte toets de stof wel beheerst. Oefen een paar keer, verspreid over een langere termijn. Zo blijft de stof langer en beter hangen en krijg je een realistischer beeld van je kennis van het onderwerp.
Gebruik samenvattingen efficiënt
Het is een open deur, maar laat je niet afleiden! Je hebt veel meer aan een half uur geconcentreerd leren zonder afleiding, dan aan twee uur mét afleiding. Dus zet die telefoon uit of laat hem in een andere kamer liggen. Hetzelfde geldt voor de radio. Maak jezelf niet wijs dat je beter leert met muziek op de achtergrond, want het is niet zo. Niemand kan multitasken. Ook vrouwen niet.
Tot slot: maak samenvattingen waar je wat aan hebt. Het overschrijven van de lesstof is geen samenvatting. Beantwoord hoofd en deelvragen in je samenvatting en zorg voor een opmaak waarmee je jezelf kunt testen. Bijvoorbeeld door het antwoord op een vraag af te dekken. Breng de stof terug tot kernwoorden, grafieken of diagrammen die de samenhang benadrukken. Completeer je samenvatting met uitleg of voorbeelden van de docent.
Gebruik je liever een samenvatting van een ander? Zorg dan met bovenstaande tips dat je de teksten echt ‘eigen’ maakt. Alleen lezen en herlezen heeft niet zoveel zin, maar als je jezelf vragen blijft stellen en aanvullende notities maakt, is dit een prima manier om de stof tot je te nemen.
Succes!
Laatste berichten
Wat betekent peer feedback?
Nog lang niet alle tentamens coronaproof
Vindt een kamer met deze tips!
Wat zijn de kenmerken van de Digitiener?
Zomervakantie of vakantiebaan
Toon alle berichten