Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Bijverdienen studenten Studiefinanciering | 30 oktober 2020 | Door: Linda Linda Goes

Tips om een hoge studieschuld te voorkomen

Sinds de invoering van het nieuwe leenstelsel gaan veel meer studenten een studieschuld aan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bedragen die geleend worden liggen bovendien hoger. Van de groep die nog gebruik kon maken van de basisbeurs leende 1 op de 5 studenten bij. Bij degenen die na 2015 – het jaar dat het leenstelsel werd ingevoerd – gingen studeren kozen 3 op de 5 studenten voor een studieschuld. Gemiddeld leende de eerste groep rond de 300 euro per maand, de studenten van na 2015 leenden gemiddeld 510 euro per maand. Een trend trouwens die al langer zichtbaar is.

Dat zijn forse stijgingen waar studentenvakbonden dan ook erg ongerust over zijn. Studieschulden van 50.000 euro zijn geen uitzondering meer en dan zijn de effecten van de coronacrisis nog niet eens meegeteld stelt de Landelijke Studentenvakbond. Want door coronamaatregelen kunnen studenten over het algemeen minder werken aangezien veel flexwerk in de horeca-, uitzend- en evenementenbranche momenteel stil ligt.

Voor degenen die wel kunnen werken is er gelukkig ook goed nieuws. Studenten verdienen tegenwoordig meer dan hun voorgangers. De minimumlonen zijn omhoog gegaan en de studenten die ervoor kiezen om te werken naast hun studie zijn meer uren gaan werken. Hierin schuilt alleen een extra gevaar: studenten die veel werken naast hun fulltime studie lopen meer kans op stress en houden minder tijd over voor zelfontplooiing en ontspanning.

Tips om een hoge studieschuld te voorkomen

Torenhoge studieschuld? Niet nodig met deze tips:

Leen alleen wat je nodig hebt. Pas je lening aan op je situatie van dat moment en leen niet voor een luxe levensstijl. Echt, het moet ooit terugbetaald worden! Op de site van DUO staan handige rekentools om te berekenen hoeveel je echt nodig hebt.

Rond je studie binnen de tijd af. Het kan verleidelijk zijn om tijdens je studie de teugels wat te laten vieren, maar besef je goed dat je die ‘vrije’ tijd later letterlijk terugbetaald. Ook veel werken tijdens je studie is een valkuil. Je verdient op die manier lekker bij, maar houdt minder tijd en energie over voor je studie waardoor je vertraging kunt oplopen. Vertraging die geld kost als je leent.

Vraag om hulp. Misschien heb je alleen tijdelijk wat extra geld nodig en kan je dat renteloos lenen bij je ouders of andere familieleden. Of blijf lekker nog even thuis wonen (als dat kan). Op die manier hoef je veel minder te lenen of zelfs helemaal niet.

Leen niet voor vakanties naar het buitenland. Wil je graag wat van de wereld zien tijdens je studie? Volg dan een (betaalde) stage in het buitenland of benut de zomermaanden voor een bijbaantje over de grenzen.

Schat je toekomstperspectieven realistisch in. Natuurlijk ben je nu aan het leren zodat je later een goede baan krijgt inclusief een riant salaris. Maar… het leven loopt niet altijd precies zoals je nu zou willen. Of misschien weet je nog helemaal niet hoeveel je later gaat verdienen. Houdt in je achterhoofd dat er ook andere scenario’s mogelijk zijn dan alleen de meest gunstige.

Kijk waar je recht op hebt. In sommige gevallen is het niet eens nodig om geld te lenen omdat je misschien wel recht hebt op toeslagen of belastingteruggaves. Denk dan aan zorgtoeslag of huurtoeslag. Vergeet ook niet om belastingaangifte te doen. Wie weet krijg je wel geld terug. Aangifte doen kan tot 5 jaar terug. Dat is vast de moeite van het proberen waard.

Succes!

 

Geef een reactie