Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studiefinanciering | 19 mei 2019 | Door: Kennisdelen .org

Studie kiezen Hoe doe je dat?

Studie kiezen Hoe doe je dat?

Een studie kiezen is erg belangrijk. Het bepaalt namelijk voor een groot deel in welk veld je later wil werken. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel. Om je te helpen met het kiezen van een studie, bieden universiteiten en hogescholen dan ook verschillende manieren aan die je helpen met het maken van je studiekeuze.

Informatie op de website

Alle universiteiten en hogescholen hebben een website waarop een lijst staat met alle studies die zij aanbieden. Scroll er eens doorheen en bekijk de informatie van de studies die je aanspreken. Als er studies je na het lezen van de informatie nog steeds leuk lijken, schrijf deze studies dan op. Zo kun je een heel lijstje maken van allerlei studies op verschillende hogescholen en universiteiten.

Bachelordag/open dag

Als je een lijstje hebt gemaakt met studies die je misschien wel wil gaan doen, dan kun je naar de bachelordag van de universiteiten gaan of naar de open dag van de hogescholen. Ga ook vooral naar meerdere universiteiten en hogescholen. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat je een studie leuk vindt, maar ook dat je de school zelf leuk vindt. Zo’n bachelordag of open dag bestaat vaak uit twee delen.

Voorlichtingsrondes

Van tevoren kun je je aanmelden voor een ronde. Hier krijg je in een bepaalde tijd een presentatie over de door jou gekozen studie. Een docent legt dan uit wat de studie precies inhoudt, wat voor vakken je krijgt, wat je later met de studie kan doen, en nog veel meer. Hier krijg je dus in vogelvlucht alle informatie over de studie die je echt moet weten. Vaak is er tijdens deze presentatie ook een student aanwezig die zijn of haar ervaringen met je deelt.

Informatiemarkt

De informatiemarkt is een soort markt die op de open dagen te vinden is. Elke studie heeft zijn eigen standje waar verschillende studenten staan. Deze studenten kunnen jou alle informatie over de studie vertellen. Ook willen zij natuurlijk al jouw vragen beantwoorden. Daarnaast liggen er op de informatiemarkt bij de standjes ook foldertjes/flyertjes met informatie erop over de studie.

Proefstuderen of meelopen

Na het bezoeken van de bachelordagen of open dagen, blijven er waarschijnlijk een paar studies over waar je uit moet kiezen. Wat je dan kunt doen, is gaan proefstuderen of meelopen. Dit houdt in dat je een dagje echt de studie gaat volgen en zo dus kunt kijken of het echt iets voor je is.

Proefstuderen

Proefstuderen houdt meestal in dat je met een grote groep andere scholieren die ook deze studie overwegen een college gaat volgen. Meestal volg je dan een college met huidige eerstejaarsstudenten. Daarnaast volg je een college met alle proefstudeerders dat speciaal voor jullie ingericht is. Echter, het verschilt per hogeschool of universiteit hoe zo’n proefstudeerdag er uitziet. Kijk dus om zeker te weten even voor meer informatie bij de specifieke opleiding

Meelopen

Als je gaat meelopen, ga je met een eerstejaarsstudent een dag mee naar college. Er is dus niets speciaal voor jou bedacht of ‘leuker’ gemaakt. Alles is precies zoals het normaal ook gaat. Dit betekent dat je de echte sfeer kunt proeven. Nog een voordeel is dat je al je vragen kunt stellen aan de student met wie je meeloopt. Een nadeel is dat je ook pech kunt hebben, want er kan natuurlijk wel eens een minder leuk college tussen zitten.

Matching

Als je echt een studie hebt uitgekozen, en je je hiervoor hebt ingeschreven via studielink, is er nog een verplicht onderdeel dat je moet volgen om zeker te weten dat de studie bij je past. Dit is de matching. De matching is een speciale dag waarbij alle aankomende studenten die zich hebben ingeschreven voor de studie bij elkaar komen om een dag colleges te volgen. Vaak moet je aan het einde van de dag een opdracht of mini-tentamen maken. Je krijgt dan een uitslag van de school of de studie bij je past. Ook kan je zelf nog een keer checken of je het echt leuk vindt door alles mee te maken.

Hierboven zijn de methodes beschreven die je kunt gebruiken om een studie te kiezen. Als jij het op een andere manier doet, maak je geen zorgen. Iedereen vindt zijn eigen weg om zijn favoriete studie te kiezen. Dit zijn in ieder geval stappen die je kunt ondernemen om een studie te kiezen.

Studie kiezen Hoe doe je dat

Author: Kennisdelen

Korte biografie van Kennisdelen.org.

Geef een reactie