Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Opleidingen Studenten en scholieren | 5 december 2018 | Door: Kim B

Steeds minder hoge cijfers op het WO en HBO

‘Liever een zes zonder stress, dan een zeven zonder leven.’ Op middelbare scholen werd al vaker geklaagd over de opkomende zesjescultuur onder scholieren. Echter, nu blijkt het ook onder studenten op het HBO en op de universiteit steeds vaker te gebeuren dat er minder hoge cijfers gehaald worden. Er is nog geen sprake van de zogeheten zesjescultuur, maar de cijfers zijn wel gedaald. De meeste studenten verkiezen nou eenmaal een avond gezelligheid boven een avond leren. Want zeg nou zelf: wil je liever met vrienden of vriendinnen zitten? Of wil je toch leren om een 9 te halen, terwijl je ook een 6 kan halen en wel een avond gezellig kan zitten?

Onderzoek

Magnet.me heeft onderzoek gedaan naar het gemiddelde cijfer van studenten over de afgelopen vier jaar. Zij zijn een recruitment-platform voor studenten en starters. Dit betekent dat zij veel inzicht hebben in gemiddelde cijfers en ook iets kunnen zeggen over de redenen waarom de resultaten dan zouden dalen. Voor het berekenen van de gemiddelde cijfers heeft magnet.me maar liefst meer dan 100.000 studentprofielen vergeleken. Ook hebben zij voor de oorzaken gekeken naar 19.000 vacatures.

Dalende cijfers

Het gemiddelde cijfer dat bij bacheloropleidingen op de universiteit in 2014 werd gehaald was een 7,26. In 2017 was dit nog maar een 7,09. Bij de masters is het cijfer van 2015, een 7,59, gedaald naar een 7,52 in 2017. Bij Hbo-opleidingen was het gemiddelde cijfer in 2014 een 7,21, in 2017 was dit nog maar een 7,07.

Minder vraag naar hoge cijfers

Steeds meer werkgevers vinden het niet meer zo belangrijk hoe hoog je cijfers waren die je tijdens je studie behaald hebt. In maar 268 vacatures van de ruim 19.000 vacatures die onderzocht zijn, werd om een minimaal cijfer gevraagd. Dit is heel erg weinig, maar 1,36 procent. Als je dus slaagt met lagere resultaten, is er bijna geen enkele baan die het uitmaakt. Er zijn echter wel beroepsvelden waar je cijfers nog wel belangrijk zijn. Meer dan 30 procent van de banen waar wel om hoge cijfers wordt gevraagd, is bij advocatenkantoren. Ook als je wil werken als consultant, in de IT, in de finance of in de private equity zijn cijfers vaak wel belangrijk.

Andere dingen worden belangrijker

Maar als er niet meer op cijfers gelet wordt, wat is er dan wel belangrijk? Wat moet je doen om wel makkelijk aan een baan te komen na je studie? Tegenwoordig wordt er veel meer gekeken naar hoe ‘vol’ je cv staat. Een bestuursjaar doet het bijvoorbeeld erg goed. Ook stages, studiegerelateerde bijbanen of andere dingen die bevorderlijk kunnen zijn in je latere werkleven staan goed op je cv. Maar met dit drukke leven naast je studie, is het ook niet meer zo gek dat de resultaten op hogescholen en universiteiten dalen. Er is überhaupt al amper tijd meer over om te leren, waardoor zelfs vrije tijd een schaarste wordt.

Cijfers onderverdeeld

Magnet.me heeft ook onderzocht bij welke universiteiten en beroepsvelden studenten het hoogste scoren. De Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft delen de eerste plaats met een 7,48. Zij worden gevolgd door de Universiteit Twente met een 7,46. Onderaan de lijst staan Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen met een 7,28 en de TU Eindhoven met een 7,25.

Bij de beroepsvelden wordt er het beste gescoord bij studenten in de richting Design, met een 7,49. Zij worden gevolgd door Informatics, Business and Management studies en Art en Cultural studies. Onderaan de lijst staan studenten die Health sciences studeren. Vlak daarboven staan rechten, educatiestudies en Earth Geographical and Spatial studies.

 

Bron: Dagblad070, magnet.me, Dagblad010, Quote500

Geef een reactie