MBOers vanaf 2020 ook studenten
MBOers vanaf 2020 ook studenten
Al zit je op het HBO of op de universiteit, dan ben je automatisch een student. En zonder dat deze studenten zich dit waarschijnlijk beseffen, brengt dit een hoop voordelen met zich mee. Als je namelijk niet officieel een student bent, dan krijg je veel dingen niet die ‘studenten’ wel krijgen. Daarom willen MBO’ers nu ook de naam student toegeschreven krijgen, en geen ‘deelnemer’ of ‘scholier’ meer zijn. En vanaf het schooljaar 2020-2021 gaat dit ook daadwerkelijk gebeuren. De minister van Onderwijs, Ingrid van Engelhoven, stemt dus in met de wens van de MBO’ers.
MBOers vanaf 2020 ook studenten – Voordelen voor studenten
Wat zijn er dan precies voor voordelen die je als student hebt? Studentenkorting is vaak het belangrijkste. Veel sportscholen of winkels geven korting als je een studentenpas hebt, dit krijg je echter niet als je een MBO-schoolpas hebt. Ook muziek streamen of een goedkopere zorgverzekering kan je niet krijgen als niet-student. Verder kom je sommige kroegen niet in en kan je niet elke kamer krijgen die je wil, omdat die alleen voor studenten toegang geven.
Dit lijkt niet heel erg te zijn, maar die paar euro’s is niet het enige waar het om gaat. Hoe confronterend is het als je samen met een vriendin gaat shoppen, maar zij krijgt korting en jij niet, alleen omdat zij HBO doet en jij een opleiding volgt op het MBO. Verder zijn jullie even oud, wonen jullie in dezelfde straat en verdienen jullie ouders hetzelfde. Vanwaar dan het onderscheid, dan voel je je waarschijnlijk wel wat minder goed dan je vriendin, terwijl dit echt totaal niet waar is.
Toch is de vraag hoeveel nut deze wijziging gaat hebben. De overheid kan bedrijven, winkels, sportscholen, enzovoorts natuurlijk niet verplichten om ook MBO-studenten korting te geven. Toch wordt het met deze naamswijziging wel moeilijker om het onderscheid te kunnen blijven maken. Al eerder kregen MBO’ers ook recht op een ov-chipkaart voor studenten en ook kunnen ze al gebruikmaken van studiefinanciering, maar nu hopen de MBO’ers ook van de andere voordelen van het zijn van student te kunnen meegenieten.
Status
Ook hopen MBO’ers dat ze eindelijk wat meer waardering zullen krijgen voor hun studie. Zij doen ook hun best, volgen een voltijd studie en kunnen na deze drie of vier jaar gaan werken. MBO’ers zijn hard nodig, en daarom verdienen ze meer waardering. Nu worden ze namelijk vaak ondergewaardeerd, omdat ze geen ‘hoger onderwijs’ volgen en officieel geen studenten zijn. Toch zijn er bijna een half miljoen MBO’ers, die verdeeld zijn over meer dan duizend studies. Het gaat ze er dan vooral om dat ze gelijk behandeld worden. Want MBO’ers zijn niet minder goed dan studenten aan een universiteit of hogescholen in Nederland.
Studentenvereniging
Met de instemming van de minister om MBO’ers ook studenten te noemen, zouden zij ook bij studentenverenigingen moeten kunnen horen. Toch lijkt het misschien niet zo gemakkelijk te gaan om dat te laten lukken. Studentenverenigingen zijn namelijk zelf de baas over wie ze toelaten tot hun vereniging en wie niet. Voordat ze MBO’ers toelaten, moeten eerst alle leden meebeslissen of ze dit willen of niet. Veel verenigingen hebben er nog niet eerder over nagedacht om MBO’ers toe te laten. Ze zeggen dat er ook bijna nooit eerder MBO’ers überhaupt geprobeerd hebben om bij hun studentenvereniging te horen. Wel wordt verwacht dat door deze verandering in ieder geval discussies binnen de verenigingen ontstaan over of ze wel of geen MBO’ers willen toelaten.
Studentenverenigingen zijn al eerder opengesteld voor HBO’ers. Dit was in de jaren 70, daarvoor waren studentenverenigingen alleen voor ‘de elite’, wat toentertijd de universitaire studenten waren. In deze tijd vonden studentenprotesten plaats, deze gingen vooral om democratisering. Daarom stelden veel studentenverenigingen zich toen ook open voor HBO’ers. Ook kwam dit doordat ledenaantallen terugliepen, en wel iets moesten doen om te blijven bestaan.
Kortom, MBO’ers worden over ruim twee jaar ook officieel studenten genoemd. Hiermee hopen zij gelijk behandeld te worden met de huidige studenten, oftewel HBO’ers en universitaire studenten. Dit gaat om status, maar ook om voordelen voor studenten, zoals kortingen en toegang tot kamers en clubs.
Geschreven: KennisDelen
Samenvattingen, samenvattingen verkopen, samenvattingen kopen
MBOers vanaf 2020 ook studenten
Naar: Trouw, NOS en De Volkskrant
Laatste berichten
Wat betekent peer feedback?
Nog lang niet alle tentamens coronaproof
Vindt een kamer met deze tips!
Wat zijn de kenmerken van de Digitiener?
Zomervakantie of vakantiebaan
Toon alle berichten