Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 15 maart 2018 | Door: Kim B

Concentratie pillen slikken? Doe het niet!

Concentratie pillen slikken? Doe het niet!

Concentratieproblemen, het is iets waar veel studenten last van hebben. Te veel afleidingen, te laat gaan slapen of te veel uitgaan zou er allemaal invloed op kunnen uitoefenen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer oorzaken aan te wijzen. Om dit op te lossen slikken veel studenten pillen, onder andere Ritalin. Daarnaast zijn ook andere pillen die amfetamines bevatten (dit middel bevordert concentratie) of meer natuurlijke pillen die dan meer voedingssupplementen en cafeïne bevatten. Dit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek in België onder geneeskundestudenten, maar uit verhalen blijkt dat dit niet alleen bij deze groep het geval is, maar bij heel veel studenten. In Nederland is hier geen onderzoek naar gedaan, maar wel zijn er geruchten dat dit in Nederland ook het geval is. Echter, het geval is dat Ritalin helemaal niet bedoeld is voor ‘zomaar’ concentratieproblemen, maar dat het eigenlijk heel slecht is. Maar waarom slikken veel studenten het dan?

Wat is Ritalin?

Ritalin is een middel dat normaal gesproken veel gebruikt wordt bij mensen met ADHD, en dus is het niet per se de bedoeling dat dit voorgeschreven wordt bij ‘slechts’ concentratieproblemen. Er kleven dus wel degelijk nadelen aan het gebruik hiervan, het kan bijvoorbeeld zorgen voor slaapproblemen, hart- en vaatziekten, moeilijk in slaap komen, minder trek in eten, angst, depressie of zelfmoordneigingen. Bijna zestig procent van de studenten die aangeeft dat ze pillen slikken voor betere concentratie, geeft aan ook last te hebben van een van deze nadelen. De pillen zijn ook zonder artsenvoorschrift te verkrijgen, wat het lastig maakt het gebruik te verminderen, daarom zouden studenten op de hoogte moeten zijn van de nadelen.

De reden waarom studenten het wel gebruiken is vrij logisch. Al deze pillen bevorderen de concentratie. Tegenwoordig hebben, zoals al gezegd, veel studenten concentratieproblemen. Sommigen drinken dan koffie om dit op te lossen, anderen gebruiken dan een pilletje. Het geval is alleen dat dit onderzoek onder geneeskundestudenten heeft plaatsgevonden. Juist zij zouden op de hoogte moeten zijn van de gevaren van medicijnen die patiënten zonder ‘officiële aandoening’ gebruiken of van gevaren die überhaupt al met een medicijn gepaard gaan, ook al heb je het echt nodig om goed te functioneren, zoals bijvoorbeeld Ritalin bij ADHD.

 

Pillen zonder recept

Studenten komen aan deze pillen via hun ouders, vrienden of andere familie, want zonder voorschrift van een arts is het niet te koop in Nederland. Ook gaan sommigen gewoon naar een arts om een recept te vragen. Artsen zouden het eigenlijk veel minder vaak het moeten voorschrijven, maar vooralsnog gebeurt dit niet. Het wordt voorgeschreven als hulp voor een slechte concentratie, soms ook slechts voor eenmalig gebruik, omdat artsen zelf ook echt wel weten dat het schadelijk is. Vaak dikken ouders en hun kinderen het probleem ook even extra aan, of wordt er een beetje gepusht bij de arts om het medicijn toch te krijgen.

 

Concentratie

Het probleem is dus dat er echt veel nadelen zijn bij het gebruik van pillen om de concentratie te bevorderen. Om dit op te lossen moet er betere voorlichting komen waarin de gevaren worden besproken. Dit zou kunnen aan de hand van campagnes, maar ook sociale media zouden hier goed voor zijn. Dit zijn natuurlijk de platforms waar studenten veel op actief zijn. Verder is het nu ook al via het nieuws verspreid en daarmee is er ook al aandacht op dit probleem gevestigd. Vooral de makkelijkheid waarmee ‘even snel’ een betere concentratie wordt opgewekt door middel van een pilletje moet verdwijnen. De bewustwording moet in ieder geval vergroot worden en naar aanleiding van dit artikel is wel gebleken hoe belangrijk het is dat het gebruik van deze pillen moet verminderen, want de nadelen zijn veel groter dan de voordelen. Slechts twintig procent van de ondervraagde studenten geeft namelijk aan dat het hun studieresultaten verbetert, terwijl bijna zestig procent een van de nadelen ervaart.

 

 

concentratie

 

Concentratie pillen slikken? Doe het niet!

Naar: De Telegraaf

Geef een reactie