Studielening gebruiken voor cryptocurrency: een goed idee?
studielening
Het Nibud deed in 2017 een onderzoek naar de financiële situatie van studenten. Waar geven zij hun geleende geld aan uit? Het blijkt dat de boodschappen (62 procent) en boeken en studiekosten (62 procent) het grootste kostenplaatje zijn. Daarnaast besteedt 59 procent van de studenten het geld aan collegegeld. Nieuw is echter dat een deel van de studenten het geleende geld in cryptocurrency stopt. Digitaal geld is op dit moment helemaal hip, maar is het verstandig om het geleende geld daarvoor te gebruiken?
Studielening gebruiken voor cryptocurrency
Eerst even wat cijfers. Het maximale leenbedrag per maand van januari tot augustus 2018 is 870,46 euro. Met het collegegeldkrediet van 167,17 euro kom je daarbij uit op 1037,63 euro. Voor de meeste studies kun je 7 jaar studiefinanciering krijgen. De meeste studenten gebruiken hun studielening om de huur te betalen, studieboeken te betalen of een nachtje in de kroeg door te brengen. Sommige studenten pakken het echter anders aan. Er is een steeds grotere groep dan de studiefinanciering of studielening in cryptocurrency steekt. Dit zijn digitale munteenheden die gebruik worden als een alternatief geldsysteem. Bekende cryptomunten zijn Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Daarnaast verschijnen er ook steeds meer andere digitale munten op de markt. Sommige studenten hebben flink geprofiteerd van de sterke groei in cryptocurrency’s, hoewel het hoge pieken en diepe dalen kent. Zo verdiende de 18-jarige Raul al 12.000 euro sinds hij zijn eerste Bitcoin kocht in januari 2015. Hij stopt de 530 euro die hij per maand leent van DUO meestal in cryptocurrency.
Optimistische studenten
Ook het verhaal van journalistiek-student Fernando is een succes. Hij kocht een speciale computer om de digitale munt Ethereum mee te generen en te verzamelen. Daarvoor gebruikt hij onder andere drie krachtige videokaarten, een moederbord en processor. Vervolgens stroomt het geld binnen. Fernando heeft vorig jaar ongeveer 16.000 euro gemined. Natuurlijk zijn er niet alleen maar succesverhalen te kennen. Met het gebruiken van je studiefinanciering of studielening neem je namelijk ook een risico. Cryptocurrencies zijn zeer volatiel. Een budgetvoorlichter van Nibud vindt dergelijke studenten zeer optimistisch. Het kan immers ook misgaan op de cryptomarkt. Raul en Fernando bouwen op dit moment een schuld op. Het is belangrijk dat ze hun schuld op tijd aflossen. Maar als ze er financieel beter op worden, is dat uiteraard alleen maar goed nieuws.
Eigen risico
Het geld van DUO is in principe bedoeld om te investeren in onderwijs. Het is de bedoeling dat studenten het uitgeven aan boeken om hun kennis te vergroten. Of wie weet koop je met jouw geld wel een goede samenvatting op KennisDelen! DUO heeft geen invloed op de wijze waarop studenten met hun geld omgaan. Wie weet overweeg jij ook wel om je studielening te gebruiken voor cryptocurrencies. Uiteindelijk is dit je eigen verantwoordelijkheid. Een belangrijke tip is dat je nooit meer geld investeert dan je kunt missen. De koers verschilt namelijk van dag tot dag. Doe daarnaast altijd zelf onderzoek en geloof nooit wat andere personen zeggen. Bedenk zelf of het verstandig is om je studielening op deze manier te gebruiken. Is het antwoord ja, dan wensen we je veel succes!
Laatste berichten
Wat betekent peer feedback?
Nog lang niet alle tentamens coronaproof
Vindt een kamer met deze tips!
Wat zijn de kenmerken van de Digitiener?
Zomervakantie of vakantiebaan
Toon alle berichten