Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 26 november 2021 | Door: Linda Linda Goes

Vindt een kamer met deze tips!

Het is dé grote vraag waar veel scholieren en beginnende studenten mee worstelen: hoe kom je aan een geschikte kamer in de studentenstad van je keuze? Huisjesmelkers, gore studentenhuizen en woekerprijzen zijn er altijd geweest. Maar de laatste jaren is de woningnood onder studenten alleen nog maar meer gegroeid. In oktober van dit jaar waren maar liefst meer dan 26.000 studenten nog steeds op zoek naar een geschikte kamer! En helaas zijn er steeds meer gevallen van misbruik en oplichting onder de wanhopige studenten. Vooral internationale studenten zijn vaak slachtoffer van malafide organisaties.

Een beetje leuke kamer vinden is dus lastig. Maar niet onmogelijk! Daarom geven we een aantal tips waarmee de kans op succes groter wordt. Het zijn geen wondermiddelen, maar wel de moeite van het proberen waard!

Zoek op social media

Tip 1 is simpel. Begin met rondspeuren op social media. Op Facebook zijn veel groepen waar je zelf kunt zoeken of een bericht kunt achterlaten dat je op zoek bent. In de grote steden, met meerdere opleidingen, kun je soms zelfs zoeken op de school waar je naar toe gaat. De kans dat je gelijkgestemden vindt is op die manier net even groter.

Check kamersites

Er zijn talloze kamersites waar kamers worden aangeboden. Kamernet is al decennialang een bekende in de grote steden, maar ook kamer(tje).nl, rooming.nl of studentenkamers.nl bieden kamers aan. Sommigen vragen hier wel een kleine vergoeding voor. Marktplaats is ook een goede plek om een zoektocht te beginnen. Het is niet echt een kamersite, maar wel heel bekend bij veel mensen.

Huur samen met vrienden een groter huis

Gaan jij en een paar vrienden naar dezelfde stad om te studeren? Kijk dan ook eens of je samen iets kunt huren en zo de kosten kunt delen. Of zoek bij je nieuwe studie nog een paar huisgenoten erbij. Waarschijnlijk is er animo genoeg. Een woning met drie of vier slaapkamers biedt veel mogelijkheden, maar ook in een appartement met twee slaapkamers kun je vaak heel lang samenwonen.

Bouw aan je netwerk

Studenten die al langer in een stad wonen, hebben meestal minder moeite met het vinden van woonruimte omdat ze al heel veel mensen kennen in die stad. Neemt niet weg dat je als beginnende student ook dankzij je netwerk aan een kamer kunt komen. Begin eerst eens met je eigen omgeving. Familie, vrienden, vage kennissen, vrienden van je ouders, collega’s: laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een kamer in die stad. Mensen denken graag met je mee!

Ten tweede kun je natuurlijk snel gaan bouwen aan je eigen netwerk. Ga bij een studenten- of sportvereniging in de stad van je keuze. Neem daar een bijbaantje om ook andere mensen te leren kennen.. kortom: maak contact met stadsgenoten. Studentenverengingen hebben soms zelf studentenhuizen waar je kunt wonen als lid, maar zelfs als dat niet zo is, weten je nieuwe vrienden en kennissen misschien wel net toevallig een geschikte kamer of huisgenoot voor je!

Ga antikraak of huur een tijdelijke kamer

Begint je studie al en heb je nog steeds geen kamer? Neem dan genoegen met iets tijdelijks zoals antikraak of een kamer die een student tijdelijk verhuurt. Bijvoorbeeld omdat diegene stageloopt in het buitenland. Zodra je in een stad woont, werkt en studeert hoor je namelijk veel meer en kun je zoals hierboven beschreven alvast werken aan je netwerk. Heb je iets tijdelijk gevonden? Sleep dan niet je hele huisraad mee. Verhuis alleen het hoognodige: over een paar weken of maanden moet je misschien weer verkassen.

Kijk eens naar maatschappelijke woonvormen

Studenten die wonen bij een opvangcentrum voor asielzoekers, of in een woonzorgcentrum met ouderen: er zijn steeds meer mogelijkheden om woonruimte te combineren met een maatschappelijke rol. Kijk wel goed of je hier geschikt voor bent. Soms moet je in ruil voor een schappelijke huur wat klusjes doen of inzetbaar zijn. Vaak gaat het om ‘taken’ zoals het gezelschap houden van ouderen of mensen met een beperking, koken of mensen uit een ander taalgebied helpen bij het invullen van formulieren. Maar als je sociaal bent en iemand graag helpt, is dat vast geen probleem!

Tot slot: uiteindelijk zal het altijd goedkomen. Raak niet in paniek en laat je niet verleiden om in zee te gaan met mensen die je niet vertrouwd. Praat met anderen over huurprijzen en zoek info daarover op internet. Zo weet je beter welke huurprijzen normaal zijn in jouw studentenstad. Kom je toch zaken tegen waarvan je vermoed dat ze niet kloppen? Laat het dan weten aan een studentenorganisatie of de gemeente. Want de zoektocht naar een leuke kamer is al lastig genoeg zonder dat onbetrouwbare organisaties de boel oplichten!

Geef een reactie