Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Bijverdienen studenten | 19 februari 2021 | Door: Linda Linda Goes

Maatschappelijk wonen voor studenten

Ben je op zoek naar woonruimte en bovendien sociaal aangelegd? Overweeg dan eens te kijken bij een maatschappelijke woonvorm bij jouw opleiding in de buurt. Je ziet dit fenomeen steeds vaker. Studenten of jongeren die samen met ouderen in een gezamenlijk huis wonen. Of onder één dak met vluchtelingen. Of studenten die in ruil voor aanspraak en kleine klusjes voor een habbekrats binnen een woonvorm voor mensen met een beperking wonen. De voordelen? Fijn en veilig wonen én meer contact met mensen buiten je eigen veilige bubbel!

Geen vieze studenthuizen

Zoveel mensen, zoveel wensen. Voor iedere student is zijn studententijd weer anders. Wil jij graag op kamers, maar gruwel je van het idee van vieze studentenhuizen en brallende, dronken huisgenoten? Of ben je op zoek naar mogelijkheden om je horizon te vergroten en je sociale kring te verbreden? Misschien wil je zo min mogelijk lenen tijdens je studietijd of je C.V. juist spekken door voor een maatschappelijk verantwoorde manier van wonen te kiezen? Zeg het maar. Maar wat je overweging ook is: er is altijd iemand die er van profiteert.

Maatschappelijk wonen voor studenten

Studenten die meewerken aan dit soort projecten noemen meestal de sociale voordelen als grootste pluspunt. Studenten die wonen met vluchtelingen krijgen bijvoorbeeld een veel beter en breder beeld van de wereld, andere culturen en politieke systemen. Het toont ze hoeveel veerkracht je nodig hebt om alles achter te laten en opnieuw te beginnen. Veel vluchtelingen zijn bovendien hoogopgeleid, zij kunnen vaak een enorm toegevoegde waarde zijn voor je studie.

Wonen met ouderen

Maar ook wonen met ouderen heeft zijn voordelen. Samen koken of een spelletje doen, of bijverdienen binnen de gemeenschappelijke ruimtes van een woonvorm, zoals werken op de receptie. Oudere mensen hebben veel levenservaring, mooie verhalen en kunnen vaak – even generaliseren – lekker koken. In ruil daarvoor helpen studenten ouderen weer graag met digitale zaken of hun smartphone.

Tot slot zijn er nog studenten die gekoppeld worden aan generatiegenoten. Generatiegenoten met andere achtergronden of juist andere mogelijkheden. Denk aan mensen met een beperking, geestelijk of fysiek, of juist ex-daklozen en jongeren met sociale en psychische problemen die voor het eerst weer zelfstandig gaan wonen. Door gezamenlijk activiteiten te ondernemen zijn alle partijen sociaal actief, minder eenzaam en wordt hun wereld vergroot. En in alle gevallen geldt: deze huisgenoten zetten waarschijnlijk wél de vuilniszak buiten!

Geef een reactie